Alle boeken over de Biesbosch

Antiquariaat Bookshop 'Biesbosch'

Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch heeft een uitgebreid antiquariaat met Biesboschboeken, waaronder de eigen uitgaven van Strix Uitgeverij. Alle titels op deze website worden in het antiquariaat verkocht. We hebben er echter nog veel meer!

Het antiquariaat is gevestigd in Museum Twintighoeven. Langskomen is nu in verband met de coronaregels niet mogelijk, maar normaliter wel. Zodra het weer kan, vermelden we dat hier. Het bezoekadres is: Noorderelsweg 4A, 3329 KH Dordrecht

Bent u op zoek naar een specifieke titel? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Alle boeken zijn online te bestellen.

Om niet-commerciële boeken over natuur, landschap of cultuurhistorie van de Biesbosch te produceren, heeft Strix Uitgeverij een Boekenfonds in het leven geroepen. Aan dit fonds kunnen donaties worden gedaan om deze kleinschalige uitgaven zonder winstoogmerk mogelijk te maken. Wilt u doneren? Neem contact met ons op!

Wilt u met uw bedrijf een boekuitgave sponsoren, dan is dat uiteraard ook mogelijk!

Libellen van Zuid-Holland

Dit boek is verschenen in 2020 en beschrijft alle 53 in Zuid-Holland waargenomen libellensoorten. Welke soorten zijn gezien? En waar en wanneer kan je ze vinden? Auteur Theo Muusse put hierbij zowel uit landelijke databases als uit zijn eigen geheugen en decennialange ervaring met libellen in Zuid-Holland waardoor het geheel een persoonlijke noot krijgt.

Aanvullend worden er enkele typische landschapstypen van Zuid-Holland besproken, waaronder de Biesbosch. Het boek is rijkelijk voorzien van bijzonder fraaie foto’s.

Prijs € 35

Avifauna van de Biesbosch

In dit boek beschrijven kenners van het gebied:

  • het recente voorkomen en de ontwikkeling van alle 328 waargenomen vogelsoorten.
  • ruim honderd jaar vogelhistorie, gebaseerd op tellingen, publicaties en ander archiefmateriaal. Toegelicht met kaarten en grafieken.
  • de relatie tussen het beheer en de vogelveranderingen.
  • het belang van de Biesbosch op landelijke schaal.

De meer dan 600 fraaie foto’s op 570 pagina’s maken het boek nog aantrekkelijker voor iedere natuurliefhebber.

Dit boek is op 12 december 2020 verschenen. Zie de verkooppunten om dit boek te bestellen.

Prijs € 45

Zoogdieratlas van de Biesbosch

Een ontmoeting met een Ree of een Bever zal iedereen bijblijven. Maar er komen nog veel meer zoogdieren in dit unieke gebied voor. Wat te denken van verschillende soorten vleermuizen en marters? Onderzoek met wildcameravallen laat de laatste jaren bijzondere dingen zien. Daaruit bleek er een flinke populatie van de Boommarter voor te komen, blijken Bruine Ratten zeer algemeen en zwerft er soms een Das of Wasbeer in het gebied.

Aanvullend onderzoek met onder andere muizenvallen en batdetectors geeft een heel compleet beeld van de zoogdieren van de Biesbosch. 

Dit fraaie hardcover boek met prachtige foto’s is in 2018 verschenen en geeft een mooi beeld van de waarde van de Biesbosch voor deze soortgroep. Ruim 110 pagina’s over de 44 zoogdiersoorten van de Biesbosch.

Prijs € 24,95

De zalmvisserij op het Bergsche Veld en de Nieuwe Merwede

De zalmvisserij op het Bergsche Veld en in de Biesbosch is eeuwenlang een bloeiende bedrijfstak geweest. In dit boekje uit 2014 doet auteur Rob Haan de historie van de zalmvisserij in de Biesbosch, die van circa 1422 tot 1932 tijden van grote bloei, maar ook van diepe neergang kende, uit de doeken. 

Uiteindelijk stierf de zalm door kanalisatie, vervuiling en overbevissing in het Benedenriviergebied en de Biesbosch uit.

Prijs € 7,95

De onherbergzame Biesbosch -
over griendketen, woonarken en kooihuizen

In dit boekje uit 2002 nemen de auteurs u mee in het leven van de ‘oude’ Biesbosch, toen er nog mensen werkten als riet- en biezensnijder, griendwerker of eendenkooiker.

Aan de hand van anekdotes, korte verhalen en uniek beeldmateriaal wordt het leven in het land van water en slik, grienden en riet beschreven.

Prijs € 9,95

Verdronken land, herwonnen land

Dit boek is een uitgebreide historische geografie van het Eiland van Dordrecht door Geert Renting. De geschiedenis en de ontwikkeling van het landschap worden in dit boek nauwgezet uit de doeken gedaan, ondersteund door vele historische kaarten.

Dit is een herdruk uit 2007 ter gelegenheid van de opening van Natuur- en cultuurhistorisch museum Twintighoeven in Dordrecht, waar ook dit antiquariaat is gevestigd. 

Prijs € 19,95

Biesbosch - panoramakaart

Ter gelegenheid van de opening van het bedrijf in 1973, gaf het Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch bijna 50 jaar geleden een prachtige gedenkkaart van de Biesbosch uit.

Deze groot formaat (100×75 cm) panorama-kaart is, behalve een cartografisch hoogstandje, ook een historisch overzicht van bijna zes eeuwen mens en natuur in dit gebied.

De unieke kaart, met daarop deelkaarten van onder andere de situatie van vóór en vlak na de Sint-Elisabethsvloed, is ontworpen en getekend door cartograaf F.W. Michels.

Prijs € 19,95

En nog vele andere titels!

Schuiven naar boven